TEKÓ-Olimpia 2024

A II. RÁKÓCZI FERENC KATOLIKUS GIMNÁZIUM ÉS TECHNIKUM 
ÁLTALÁNOS ISKOLÁK 7-8. OSZTÁLYOS TANULÓI SZÁMÁRA RENDEZETT TANULMÁNYI VERSENYEI

A kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum a 2023-2024-es tanévben is meghirdeti tanulmányi versenyeit az általános iskolák 7-8. évfolyamos diákjai számára.

A verseny időpontja: 2024. március 5., 14.00

A verseny helyszíne: II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum, 6400 Kiskunhalas, Kossuth u. 39.

Amennyiben lesz olyan versenyző, aki több területen is szeretné magát próbára tenni, egymás után kapja majd meg a feladatsorokat a szervezők által meghatározott sorrendben. Egy versenyszám időtartama 60 perc.

Jelentkezési határidő: 2024. március 1.

A versenyre jelentkezni az alábbi linken található űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/NSEHsThqhZ2qzd71A

Az eredményhirdetés tervezett időpontja: 2024. március 12., 14 óra.

Jó versenyzést kívánunk!

A TEKÓ-Olimpia versenyágairól:

 MA-TEKO-LÓ

IMG 2372

Az általános iskolásoknak szervezett versenyeink sorában a MA-TEKO-LÓ tekint vissza a legnagyobb múltra. Az évek során szerzett tapasztalatok eredményeként sokat változott a verseny lebonyolításának módja, a feladatsor szerkezete, a feladatok típusa, de a cél mindvégig ugyanaz maradt: nem elsősorban a tárgyi tudást mérni, hanem érdekes, gondolkodtató feladatokon keresztül a logikus gondolkodást előtérbe helyezni, a lényeglátást, a jó ötleteket értékelni.

A feladatsor két részből áll. Az első rész hat tesztjellegű feladatot tartalmaz, amelyeknél öt válaszlehetőség közül kell a helyeset kiválasztani. Ezekkel a feladatokkal összesen 30 pont szerezhető.

A második részben négy összetettebb feladattal találkoznak a versenyzők. Ezeknél már a levezetés, a megoldás menetének nyomon követhetősége, az indoklás is fontos, ezt tükrözi az értük járó magasabb pontszám. A négy feladat összesen 60 pont érhető el.

A korábbi évek feladatai itt érhetők el.

Internetes nyelvi verseny

tekoolimpia19 34

A verseny során a diákoknak az internet segítségével kell megoldaniuk egy-egy 25-30 kérdéses feladatlapot angol, illetve német nyelvből. A kérdések sokrétűek: találhatók köztük ország ismereti kérdések a földrajz, irodalom, történelem, sport vagy épp a komoly és könnyű zene területéről.

A kérdések másik fele még jobban gyakorlat orientált. Információkat kell keresniük olyan témákban, mint belépőjegy árak múzeumokban vagy nevezetességben, nyitvatartási idők, menetrendek esetleg szálláshelyek.

A feladatlap kitöltésére 60 percet kapnak a versenyzők, melynek során nyomtatott vagy online szótár használata megengedett.

TEKÓ-DOLÓ

tekoolimpia19 41

Az idei évben egy 100 pontos teszt lesz a fő feladat a Tekó Olimpia napján, amihez egy kisebb projektfeladat elkészítésével szerezhettek legfeljebb 25 plusz pontot.

A feladat roppant egyszerű, de talán pont ezért lehet igazi kihívás.

 Készítsetek az alábbiak közül egyet:

 • Powerpoint prezentáció,
 • színes prospektus Wordben vagy más kiadványszerkesztésre is alkalmas programban,
 • weboldalt,
 • rövid bemutató videót/animációt, amiben bemutatjátok az egyik nagy kedvenceteket.

Ez lehet egy könyv, egy film, egy énekes, egy társasjáték, lényegében bármi, amit szívesen megismertetnétek másokkal is. Az értékelésnél az áttekinthetőség, az egységesség, a letisztultság és a jó megszerkesztettség lesz az elsődleges szempont, de természetesen az esztétika is sokat számít.

Formai követelmények:

 • Powerpoint: minimum 8 dia (használhatók a beépített sablonok is)
 • Word: minimum 2, legfeljebb 4, A4-es oldalon elférő brosúra (használhatók a beépített sablonok is)
 • Weblap: A főoldalról nyíló legalább két aloldal (bármilyen, webes szabvány használata megengedett)
 • Videó/animáció: minimum 2, legfeljebb 4 perc.

Beküldése elektronikus úton történhet az alábbi címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Beküldési határidő: 2024. március 1.

A korábbi évek feladatai itt érhetők el.

KözgazdÁszok

tekoolimpia19 531. forduló - Versenymunka készítése

Képzeld el, hogy milyen megnyugtató érzés anyagi biztonságban élni, a holnaptól nem félni, pozitív várakozással nézni a jövőbe! Vajon hogyan érheted ezt el? Most azt kérjük tőled, hogy készíts egy olyan plakátot, amellyel a megtakarítás(ok)ra, illetve a pénzügyi öngondoskodás fontosságára hívod fel a figyelmet! Egy plakáton több megtakarítási, befektetési lehetőséget, illetve pénzügyi öngondoskodási megoldást is szerepeltethetsz!

Tartalmi és formai követelmények:

Szerepeljen a plakáton:

 • legalább egy módszer, amivel bemutatható, hogyan lehet egy alaposan átgondolt megoldást találni a pénzügyi biztonság megteremtésére, az öngondoskodásra
 • az elképzelésed terve(i) képi vagy szöveges formában
 • a jelmondat vagy szlogen, amely egyediséget ad elképzeléseidnek

Elkészíthető:

 • Papír alapon: az elkészített plakát beküldhető szkennelve, pdf vagy jpg formátumban.
 • Elektronikusan: bármilyen szoftver használható, de az elkészült munka legalább 1024x768 felbontású legyen. Beküldhető pdf vagy jpg formátumban.

Minden más rajtatok múlik!

Beküldése elektronikus úton történhet az alábbi címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A plakátra kapható maximális pontszám 50 pont.

Értékelési szempontok: tartalmi és formai követelmények 10-10 pont, eredetiség és kidolgozottság 15-15 pont.

Beküldési határidő: 2024. március 1.

2. forduló - Teszt feladatsor

„Lépj be velünk a közgazdaságtan világába!” A kérdések és feladatok során az általános pénzügyi ismeretekre, valamint a megtakarítások, befektetési formák témaköreire fókuszálunk.

A tesztsor kitöltésére iskolánkban lesz lehetőség 2024. március 5-én.

A tesztsor elérhető maximális pontszáma: 50 pont.

A felkészülésben a Pénziránytű Alapítvány honlapján található, a témát érintő e-learning anyagok, továbbá egyéb online anyagok segítenek.

Például: · https://penziranytu.hu/sites/default/files/tananyag/tankonyv/Iranytu_a_Penzugyekhez_Bemutato_peldany.pdf (43-57. oldal közötti rész)


 

Please publish modules in offcanvas position.