OSZTV döntőjében a mezőgazdasági technikusaink

MGOSZTV18 1Jól szerepeltek az OSZTV döntőjében mezőgazdasági technikusaink!

Az OSZTV-re benevezett tanulók tudásának mérése két fordulóban történt. Az elődöntő egy központi írásbeli verseny volt, amelyen 5 diákunk vett részt 2018. január 26-án a Szent István Egyetemen. Az I. fordulón a tanulók központilag kiadott írásbeli feladatokat oldottak meg. A döntőbe jutás feltétele a szakképesítés minden írásbeli vizsgafeladatának legalább 51%-ra történő teljesítése. Az eredmények összesítését követően az adott szakképesítés első 15 helyezett versenyzője folytathatta a versenyt a második fordulóban. 3 diákunk jutott tovább a döntőbe: Farkas Zoltán, Rádóczi Levente és Halmágyi Zoltán.

A döntőnek (II. forduló) 2018. április 10-13 közötti időintervallumban a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont.

A versenyen a tanulók a szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiben meghatározott gyakorlati és szóbeli vizsgatevékenységeknek megfelelő feladatokban mérték össze tudásukat. A szóbeli tételeket az FM által jóváhagyott és kiadott szóbeli tételsorokból választotta ki a versenybizottság. 30 perc állt rendelkezésre a 4 részből álló tételre való felkészüléshez és 15 perc a szóbeli feleletre.

mgtech1

A gyakorlati versenyen változatos, az agrárium minden területét érintő munkáltató feladatokat kaptak a gyerekek:

  • felismerési feladatok: növény- állatfajták, takarmányféleségek, eszközök, gyomok, kórokozók és kártevők felismerése
  • műtrágyaszükséglet számítása
  • számla kitöltése
  • szántóföldi permetező beállítása és működtetése
  • különböző növényfajták területének kitűzése palántázáshoz és a palántázás végrehajtása
  • gépi fejés elvégzése sajtáros fejőgéppel, a sajtár tisztítása

A döntő szakképesítésenkénti helyezési rangsora a döntőbe jutott versenyzők írásbeli, gyakorlati és szóbeli feladatokban elért súlyozott eredménye alapján alakul ki. Ezek alapján Farkas Zoltán, aki 72% összteljesítmény elérésével mentesült valamennyi vizsgafeladat teljesítése alól 100% teljesítménnyel és jeles (5) eredménnyel 5. helyet szerezte meg. Rádóczi Levente, aki a gyakorlati tevékenységet 71% felett teljesítette, így mentesült az adott vizsgafeladat teljesítése alól 100% teljesítménnyel és jeles (5) eredménnyel 10. helyen végzett, míg Halmágyi Zoltán az ország 12. legjobb mezőgazdasági technikusa lett.

Szűcs-Tisza Anett

MGOSZTV18 1

Please publish modules in offcanvas position.